Prawdopodobieństwo
jula: Trzy fabryki wytwarzają urządzenie, dla którego określona jest pewna norma. Przy czym:
Fabryka 1: dostarcza na rynek 30% urządzeń, z których 80% spełnia normę,
Fabryka 2: dostarcza na rynek 40% z których 70% spełnia normę,
Fabryka 3: dostarcza na rynek 30% z których 60% spełnia normę.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że zakupione urządzenie spełnia normę i został wyprodukowany przez
fabrykę 3.
15 cze 11:38
getin:
P = 0,3*0,6 = 0,18
15 cze 11:44
jula: też tak myślałam ale w odpowiedziach jest 0,25
15 cze 11:48
wredulus_pospolitus:
bo może jest napisane
Obliczyć prawdopodobieństwo, że zakupione urządzenie spełniające normę zostało wyprodukowany
przez
fabrykę 3.
Wtedy mamy:
| | 0,3*0,6 | | 0,18 | |
P(A|B) = |
| = |
| ≈ 0,26 |
| | 0,3*0,8+0,4*0,7+0,3*0,6 | | 0,7 | |
15 cze 11:58
Mila:

A− zakupiono produkt spełniający normę
P(A)=0.3*0.8+0.4*0.7+0.3*0.6=0.70
SN3− produkt spełniający normę wyprodukowany w F3
| | 0.18 | | 18 | | 9 | |
P(SN3/A)= |
| = |
| = |
| ≈0.25 |
| | 0.7 | | 70 | | 35 | |
15 cze 12:23
I'm back: Milus chciałbym się przyczepić do tego że 0.2571 zaokrąglimy do 0.26 a nie do 0.25
15 cze 12:57
circle:
I masz rację
Arturku. Pozdrawiam

.
15 cze 14:45