matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
.
Rrr:
−1
xy'−2y=xe do potęgi{
}
x
14 cze 23:31
kerajs:
to równanie liniowe:
2
y'−
y=e
−1
x
x
Wynik to: y=Cx
2
+x
2
e
−1
x
15 cze 06:24
Damian#UDM:
(RJ)
y
y'−2*
=0
x
y
u=
, x≠0
x
u'x+u−2u=0 u'x=u
du
dx
=
u
x
ln|u|=ln|x*C| , C∊R u=x*C |*x y
o
=x
2
*C
15 cze 14:32
Damian#UDM:
Teraz uzmienniam stałą y=x
2
*C(x) |' y'=2x*C(x)+x
2
*C'(x) Wstawiam do równania niejednorodnego 2x*C(x)+x
2
*C'(x)−
2
x
*x
2
*C(x)=e
−1
x
x
2
*C'(x)=e
−1
x
|:x
2
e
−1
x
C'(x)=
x
2
Super, już to ogarniam
15 cze 14:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick