Relacja równoważności
Patryk: Witam,
Czy mógłby ktoś potwierdzić moje rozwiązanie do poniższego zadania? Mi wychodzi, że jest to
relacja równoważności, ale w odpowiedziach, jest podane że nie jest.
R⊆ {0,1,2}2 : (x,y) ∊ R <=> x2+y2 ≠ 1
− zwrotność − jest zwrotna bo pary (0,0), (1,1), (2,2) należą do relacji
− symetryczność − jest symetryczna bo skoro x2 + y2 ≠ 1 to również y2 + x2 ≠1
− przechodniość − jest przechodnia(według mnie): pary liczb należących do relacji:
(0,0), (0,2), (2,0), (1,2), (2,1),(1,1), (2,2) i sprawdzając je wszystkie wychodzi na to, że
jest to relacja przechodnia
Czyli jak dla mnie wychodziło by na to, że jest to relacja równoważności
14 cze 18:49
Saizou :
Przechodniość relacji
Dla każdego x,y,z ∊ K musi zachodzić xRy ∧ yRz ⇒ xRz
Przechodniość nie zachodzi.
x = 1
y = 2
z = 0
12 + 22 = 1+4=5 ≠ 1 ∧ 22+02 = 4 ≠ 1, ale 12+02 = 1
14 cze 19:18
Patryk: O faktycznie, tej pary nie zauważyłem, dzięki.
14 cze 19:24