punkt przegiecia
ozaz: Mam taką funkcję.Proszę o sprawdzenie.
Df = R − {2}
Mam jej pochodna:
| | 2x3−10x2 + 16x −9 | |
f'(x) = |
| |
| | (x−2)2 | |
i mam jej druga pochodna
Czy x0 = 2 może być punktem przegięcia?
Wypada z dziedziny,więc wydaje mi się,że nie(?).
Czy x0 = 2 jest punktem krytycznym? f'(2) nie istnieje,więc tak,jest punktem krytycznym (?)
14 cze 17:32
wredulus_pospolitus:
co to jest punkt krytyczny ?
| | x3 − 4x2 + 4x + 1 | | x(x−2)2 + 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = x(x−2) + |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
więc druga pochodna dobrze policzona, ale wniosek zły:
f'' = 0 ⇔ 2(x−2)
3 + 2 = 0 −−−> (x−2)
3 = −1 −−−> x−2 = −1 −−−> x = 1

i masz punkt
podejrzany o bycie punktem przegięcia
| | 6 | |
f''' = − |
| f'''(1) = −6 ≠ 0 ... czyli w x=1 mamy punkt przegięcia |
| | (x−2)4 | |
14 cze 17:40
wredulus_pospolitus:
trochę błędnie policzona pierwsza pochodna ... ale nie ma to wpływu na późniejsze wyliczenia
14 cze 17:40