Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe
jula: Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednej piątki przy dwóch rzutach kostką do
gry,
pod warunkiem że suma wyrzuconych oczek jest większa niż 9.
14 cze 11:10
I'm back:
Ω − suma oczek to minimum 9
|Ω| = 4+3+2+1 = 10
A − wypadnie conajmniej jedną 5
|A| = 5
P(A) = 1/2
14 cze 11:35
getin:
Wiadomo że suma oczek większa niż 9 więc możliwe przypadki to:
(6,4) (4,6)
(5,5) (5,6) (6,5) (6,6)
Razem 6 możliwości
Na zielono zaznaczyłem te sprzyjające (
3 możliwości)
14 cze 11:41
wredulus_pospolitus:
ach ... większa niż 9

ale szczęśliwie na jedno wyszło
14 cze 12:10
daras: taaaak najwazniejsze, to zaznaczyć prawidłową odpowiedź na teście
14 cze 20:02