Rozwiąż równanie
Kamil: Rozwiąż równanie sin x − sin 2x − sin 3x = 1
14 cze 02:37
Norbert: Skąd masz to równanie? Mam wrażenie że jest ono nierozwiązywalne, bynajmniej ja nie potrafię
dojść do rozwiązania, sposobami na poziomie szkoły średniej.
14 cze 21:19
Damian#UDM: Może miało być
sin(x)+sin(2x)+sin(3x)=0 ?
Wtedy
sin(3x)=sin(2x+x)=...
po przekształceniach otrzymałem równanie
sin(x)*[2cos
2(x)+cos(x)−1]=0
A jeśli z =1 to wtedy
| | −1 | |
sin(x)*[2cos2(x)+cos(x)−1]= |
| |
| | 2 | |
I też nie wiem co dalej
14 cze 22:01
Damian#UDM: Popełniłem błąd.
Poprawne równanie to
sin(x)*(cos(x)−1)=0
czyli
14 cze 22:13
Damian#UDM: sin(2x)−2sin(x)+1=0
14 cze 22:20
Gucio:
sin(3x) + sin(x) = 2sin(2x) cos(x)
| | 1 | |
sin(x) + sin(2x) + sin(3x) = 0, 2sin(2x) cos(x) + sin(2x) = 0, 2sin(2x)(cos(x) + |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin(2x) = 0 lub cos(x) = − |
| |
| | 2 | |
14 cze 22:41
GEO I TRYG: Proszę nie zakladać ze to poziom liceum więc musi byc dodawanie
14 cze 23:02
Gucio:
Weźmy na warsztat równanie Kamila w pierwotnej postaci: sin(x) − sin(2x) − sin(3x) = 1
1 + sin(2x) + sin(3x) − sin(x) = 0, sin
2(x)+cos
2(x)+2sin(x) cos(x) + 2sin(x) cos(2x) = 0,
[sin(x) + cos(x)]
2 + 2sin(x) [cos
2(x) − sin
2(x)] = 0
[sin(x) + cos(x)]
2 + 2sin(x) [cos(x) + sin(x)] [cos(x) − sin(x)] = 0
[sin(x) + cos(x)] [sin(x) + cos(x) + 2sin(x) [cos(x) − sin(x)] = 0
sin(x) + cos(x) = 0 lub sin(x) + cos(x) + 2sin(x) [cos(x) − sin(x)] = 0
√2sin(45
o + x) = 0 lub sin(x) + cos(x) + 2sin(x) cos(x) − 2sin
2(x) = 0
otrzymaliśmy rozwiązanie: sin(45
o + x) = 0 ⇒ 45
o + x = k*180
o
x = −45
o + k*180
o, k jest liczbą całkowitą,
trzeba jeszcze rozwiązać równanie: sin(x) + cos(x) + sin(2x) + 1 − 2sin
2(x) = 1
sin(x) + cos(x) + sin(2x) + cos(2x) = 1
15 cze 00:51
Kamil: Dzięki Gucio za podjętą próbę. Też mam to jedno rozwiązanie, ale w drugim z równań "kręcę się w
kółko"

... ta 1 komplikuje wszystko.
pozdrawiam
17 sie 11:13