.
Rrr: y''−6y'+9y=3x−8ex
13 cze 23:09
Damian#UDM: Tworzymy równanie jednorodne
y''−6y'+9y=0
Używamy podstawienia
y=e
rx
y'=r*e
rx
y''=r
2*e
rx
Podstawiamy do naszego równania
r
2e
rx−6re
rx+9e
rx=0
e
rx*(r
2−6r+9)=0
e
rx≠0 , (r
2−6r+9=0
(r−3)
2=0 |
√
r=3
y=e
3x
Wyznaczamy całkę ogólną równania jednorodnego
y=C*e
3x
Uzmienniamy stałą i tworzymy układ równań i rozwiązujemy go.
Jeśli coś zepsułem to proszę poprawić

Pozdrawiam
14 cze 00:07
Maciess: Alternatywnie metoda przewidywań.
Znajdujemy rozwiązanie ogólne r. jednorodnego, a rozwiązanie szczególne będzie sumą rozwiązań
szczególnych równań
1) y''−6y'+9y=3x
2) y''−6y'+9y=−8ex
Tzn jestli φ1 jest rozwiązaniem szczególnym 1), a φ2 rozwiązaniem szczególnym 2) to
φ=φ1+φ2 będzie rozwiązaniem szczególnym wyjsciowego równania.
14 cze 00:39
kerajs:
Całka ogólna równania jednorodnego to: yo=C1e3x+C2xe3x
Nie wpływa ona na przewidywanie całki szczególnej równania niejednorodnego: ys=Ax+B+Cex
Wystarczy wyliczyć współczynniki A, B i C i podać rozwiązanie jako sumę: y=yo+ys .
14 cze 08:18
Damian#UDM: Dobra, chciałbym to do końca pociągnąć metodą uzmiennienia stałych

Układ równań
| ⎧ | C1'(x)*e3x+C2'(x)*e3x=0 | |
| ⎩ | 3*C1'(x)*e3x+3*C2'(x)*e3x=3x−8ex |
|
| ⎧ | 3*C1'(x)*e3x+3*C2'(x)*e3x=0 | |
| ⎩ | 3x−8ex=0 |
|
I co dalej?
15 cze 11:24
Damian#UDM: Dobra, zapomniałem o x, mój błąd
15 cze 13:12
Damian#UDM: Rozumiem, że pochodną z funkcji
g(x)=C
2*x*e
3x
Trzeba policzyć za pomocą pochodnej iloczynu.
Po przekształceniach
| ⎧ | C1'(x)*e3x+C2'(x)*xe3x=0 | |
| ⎩ | C1'(x)*e3x+C2'(x)*[3xe3x+e3x]=3x−8ex |
|
Otrzymałem
| | x*(8ex−3x) | |
C1'(x)= |
| |
| | (2x+1)*e3x | |
| | 3x−8ex | |
C2'(x)= |
| |
| | (2x+1)*e3x | |
15 cze 13:35
Damian#UDM: Jak obliczyć z tego całki?
15 cze 13:36
Damian#UDM: Pomożecie? Bo ja nadal nie mam na to pomysłu
16 cze 15:48
kerajs: Metoda uzmienniania stałych jest uniwersalną, lecz niewygodną metodą. Skoro mylisz się już przy
dwóch stałych to będzie przy trzech, czterech lub większej ilości stałych?
Zgubiłeś współczynnik 3 przy C1' w drugim równaniu więc wyznaczniki, jak i ich ilorazy, są do
bani.
Wbrew sugestiom mariusza poznaj metodę przewidywania.
16 cze 22:45
Damian#UDM: No mój błąd, nie zauważyłem

Każdy robi błędy, u mnie to normalne i nie mam z tym problemu. Całe życie uczę się na błędach

Ale za to 15 czerwca 11:24 zapisałem
17 cze 00:38
Damian#UDM: Po poprawieniu
C
1'(x)*e
3x+C
2'(x)*x*e
3x=0
3*C
1'(x)*e
3x+C
2'(x)*(3x*e
3x+e
3x)=3x−8e
x
No i uzmiennione stałe
I do policzenia całki
17 cze 01:06
Damian#UDM: | | 2x | | 2 | |
C1(x)=∫(8x*e−2x−3x2*e−3x)dx = e−3x*(x2+ |
| + |
| )−e−2x*(4x+2)+C1 |
| | 3 | | 9 | |
, C
1 ∊ R
17 cze 01:22
Damian#UDM: No jak już będzie więcej niż dwa stałe to lepiej będzie metodą przewidywań, układ równań do
dwóch niewiadomych jest bardzo przyjemny, tylko te całki przez części bardzo czasochłonne i
wiele rachunków
17 cze 01:23
Damian#UDM: | | 1 | |
C2(x)=∫(3x*e−3x−8*e−2x)dx = 4*e−2x−e−3x*(x+ |
| )+C2 , C2 ∊ R |
| | 3 | |
17 cze 01:33
Damian#UDM: | | x | | 2 | |
y0 = |
| + |
| −ex*(4x+2)+e3x*(C1+C2*x) , C1 i C2 ∊ R |
| | 3 | | 9 | |
17 cze 01:39