matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Pochodna
wakacje:
dy
x
Znaleźć
, jeśli ln(
)=e
xy
dx
y
byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak coś takiego robić? ja tylko rozbiłem to na ln(x)−ln(y)=e
xy
, ale dalej nie umiem
13 cze 19:14
kerajs:
1
y'
−
=e
xy
(y+xy')
x
y
1
1
y'(xe
xy
+
)=
−ye
xy
y
x
y'=...
13 cze 19:30
wakacje:
dy
dobrze, a jeśli mamy taki przykład 2cos(x)sin(y)=14, to czy wtedy
równa się
dx
dy
2cos(x)*cos(y)
−2sin(y)sin(x)=0
dx
cos(x)cos(y)y'=sin(x)sin(y) y'=tan(x)tan(y)?
13 cze 20:09
kerajs:
Podany przykład jest równaniem sprzecznym, więc y'
x
nie istnieje . Alternatywne podejście: F(x,y)=e
xy
+ln y− ln x
dy
−F'
x
−(e
xy
y−
1
x
)
=
=
dx
F'
y
e
xy
x+
1
y
13 cze 21:02