rozwiązywanie trójkątów
kropek: Trójkąt ABC jest równoboczny. Punkt E leży na wysokości CD
tego trójkąta oraz |CE| = 3/4 |CD|. Punkt F leży na boku BC i odcinek EF jest
prostopadły do BC. Wykaż, że |CF| = 9/16 |CB|.
13 cze 17:48
wredulus_pospolitus:
1) rysunek
2) wypisać wartości w zależności od parametru '7a' (długość podstawy)
3) wyznaczyć |CF| z tw. pitagorasa bądź z funkcji trygonometrycznych
13 cze 18:16
Saizou :

Z trójkąta 30,60,90 mamy
| |CF| | | | | 9 | | 9 | |
| = |
| = |
| → |CF| = |
| |CB| |
| |CB| | | | | 16 | | 16 | |
13 cze 19:18