Rozwiąż zależność rekurencyjną niejednorodną:
k0w7: Rozwiąż zależność rekurencyjną niejednorodną:
a) S0=0 Sn=2sn−1 + n2 , n≥2
13 cze 12:44
Iryt:
(*) Sn=2Sn−1 + n2 , n≥2
x−2=0
x=2
1)
Sn(1)=A*2n
Sn(2)=Bn2+Cn+D
Podstawiamy do (*)
Bn2+Cn+D−2*[B (n−1)2+C(n−1)+D]=n2
stąd
B=−1, C=−4, D=−6
Sn(2)=−n2−4n−6
2) Sn=A*2n−n2−4n−6
S(0)=0=A*20−6⇔A=6
Sn=6*2n−n2−4n−6
===================
13 cze 15:20
kerajs:
Jakie miłe zaskoczenie.
Wreszcie zwykłe rozwiązanie, zamiast powszechnie preferowanej metody '' wypisz kilka wyrazów i
sprawdź w OEIS'' lub funkcji tworzących Mariusza.
13 cze 16:13
k0w7: Skąd się bierze to bn, cn i d?
13 cze 17:01
kerajs: Z zastosowanej metody przewidywania.
13 cze 17:15
13 cze 17:27
k0w7: A jeżeli f(n) byłoby równe n3 to przewidywana postać byłaby taka?
Bn3+Cn+D
14 cze 11:24
Iryt:
f(n)=n3
an(2)=B*n3+C*n2+D*n+E
14 cze 15:20
grzesl: Wytłumaczy ktoś krok po kroku jak sie oblicza to gdzie wyszło b= −1 c=−4 d=−6
15 cze 00:40
wakacje: Bn2+Cn+D−2[B(n−1)2+C(n−1)+D]=n2
Bn2+Cn+D−2[B(n2−2n+1)+Cn−C+D]=n2
Bn2+Cn+D−2(Bn2−2Bn+B+Cn−C+D]=n2
Bn2+Cn+D−2Bn2+4Bn−2B−2Cn+2C−2D=n2
−Bn2−Cn−D+4Bn−2B+2C=n2
n2(−B)+n(−C+4B)+2C−2B−D=n2
porównujemy współczynniki:
−B=1 ∧ 4B−C=0 ∧ 2C−2B−D=0
B=−1 ∧ C=−4 ∧ (D=2(C−B) −> D=−6)
15 cze 00:54