Obrót paraboli
Werka: napisz równanie paraboloidy powstałej z obrotu paraboli y
2=4x dokoła osi OX
Jakieś wskazówki?
12 cze 21:36
wredulus_pospolitus:
Na pewno chodzi o obrót wokół osi OX, a nie OY
12 cze 22:24
Werka: Tak, tak jest w poleceniu
12 cze 22:27
wredulus_pospolitus:
obrót wokół osi OX nie utworzy nam paraboloidy
zrób względem osi OY, będzie paraboloida eliptyczna (czy tam jej szczególny przypadek czyli
paraboloida obrotowa − tak się chyba to nazywało)
12 cze 22:34
kerajs:
4x=y2+z2
12 cze 23:04
Werka: Kerejs też mi tak wyszło po przemyśleniach. Dzięki!
wreduus
pospolitus, myślisz że jednak taka odpowiedź ma sens?
PS. Czy moglibyście mi powiedzieć, jak oznaczyć kogoś na tym forum?

Jeszcze raz dzięki
12 cze 23:33
wredulus_pospolitus:
Boże ... widząc y
2 = 4x widziałem w głowie parabolę x
2 = 4y i zastanawiałem się jak ją
obracać wokół osi OX, aby uzyskać paraboloidę
12 cze 23:39
Werka: Czyli wszystko wyjaśnione! Dzięki za pomoc
12 cze 23:41