Wykaż indukcyjnie, że:
k0w7: Wykaż indukcyjnie, że:
n7−n jest podzielne przez 7 dla n∊ℕ
Robię krok początkowy dla n=1 i wychodzi 0, czyli nie ma rozwiązania?
12 cze 18:39
I'm back:
A jaka niby jest reszta z dzielenia 0 przez 7?
12 cze 18:57
MilEta: n = 1 tak
n = 2 (128 − 2 = 126 tak, bo 126 = 18*7)
Założenie indukcyjne: n7 − n = 7k dla pewnego k∊N (z tego −n = 7k − n7)
(n+1)7 − (n+1) = (n+1)7 + 7k − n7 −1
Wystarczy więc pokazać, że (n+1)7 − n7 −1 jest podzielne przez 7
Wystarczy rozpisać z dwumianu Newtona, n7 sie skorci, jedynii też i zostanie
7*(......cos tam...)
12 cze 20:31
wredulus_pospolitus:
Mieta ... błąd
(n+1)
7 + 7k − n
7 − 1 = (n+1)
7 −
n − 1
12 cze 21:35
wredulus_pospolitus:
ach ... Ty w drugą stronę podstawiłaś

... mój błąd
12 cze 21:35