ile
Gab: Wśród 120 studentów pierwszego roku informatyki po 45 zapisało się na pływanie,
koszykówkę i tenis stołowy. Ponadto na każde dwie z tych dyscyplin zapisało się po 17
studentów, a
wszystkie trzy dyscypliny wybrało się 25. Ilu studentów nie wybrało żadnej dyscypliny sportu?
12 cze 02:39
getin:

1)
a+b+c + x+y+z + m + 25 = 120
2)
a+x+y + 25 = 45
b+y+z + 25 = 45
c+x+z + 25 = 45
3)
x+y = 17
y+z = 17
x+z = 17
dodając stronami równania 3), dostajemy 2x+2y+2z = 51, czyli x+y+z = 25,5
dodając stronami równania 2), otrzymujemy a+b+c + 2x+2y+2z + 75 = 135
czyli a+b+c = 9
uwzględniając a+b+c = 9 oraz x+y+z = 25,5 w równaniu 1), dostajemy
9 + 25,5 + m + 25 = 120
czyli m = 60,5
co oznacza że 60 i pół studenta nie wybrało żadnej dyscypliny
Pewnie coś źle zrozumiałem z treści i dlatego wyszedł mi ułamkowy wynik, no ale ciężka w
czytaniu treść
może ktoś będzie miał inny pomysł
12 cze 06:51
ite:
zasada włączeń i wyłączeń:
45+45+45−17−17−17+25 = 109
tylu studentów wybrało którąś z tych dyscyplin sportu
12 cze 08:10
ite: ale po kolejnym przeczytaniu przestało mi pasować po 17 osób uprawiających dwie dyscypliny
i 25 osób uprawiających trzy naraz, więc też czekam na inne rozwiązania
12 cze 08:15
ite: o ile przy tej treści istnieje jakiś rozwiązanie
12 cze 08:26
wredulus_pospolitus:
Zauważmy, że w treści zadania mamy:
po 17 studentów zapisało się na każde dwie z tych dyscyplin, stąd musimy jedną rzecz założyć
oraz jeden wniosek wyciągnąć:
założenie: chodzi o wybranie DOKŁADNIE dwóch dyscyplin, ponieważ 17 < 25, więc mielibyśmy
sprzeczność (a jest to nadinterpretacja treści zadania)
wniosek: x = 17 ; y = 17 ; z = 17 bo x,y,z reprezentują wybór dokładnie dwóch dyscyplin
dokładamy 25 studentów którzy mają wszystkie 3 dyscypliny i stąd mamy, że pływanie wybrało co
najmniej:
25 + 17 + 17 = 59
> 45 studentów

tak więc ... do dupy wartości
12 cze 09:51
wredulus_pospolitus:
gdyby wartości wyglądały tak:
45 studentów wybrało P, 45 wybrało T, 45 wybrało K
25 wybrało P i T, 25 wybrało P i K, 25 wybrało T i K
17 wybrało P,T i K
to mielibyśmy:
x=y=z = 8 −−−> a=b=c = 45 − 17 − 2*8 = 12
stąd m = 120 − (3*12 +3*8 +17) = 43 studentów
i ma to ręce i nogi przynajmniej.
12 cze 09:54
I'm back: I też oczywiście metoda włączeń i wyłączeń ma w tym momencie sens:
m = 120 − (3*45 − 3*25 + 17) = 43
12 cze 10:05