optymalizacja
DAniel: W stożku o promieniu podstawy R i wysokości H zawarty jest graniastosłup
prawidłowy czworokątny tak, że jego podstawa zawiera się w podstawie
stożka. Jaką największą objętość może mieć ten graniastosłup?
11 cze 16:14
chichi:
A Pan @
DAniel jak zwykle wrzuci zadanie i tylko czeka na gotowca, lepsze zimne piwo nad
jeziorem, niż odrabianie za kogoś zadań domowych
11 cze 16:44
Filip: Najaak
11 cze 18:06
wredulus_pospolitus:

y = H − h
stąd:
| | Hy | | a√2 | | H(H−h) | | H(H−h) | |
x = |
| −−> |
| = |
| −−−> a = |
| √2 |
| | R | | 2 | | R | | R | |
| | H(H−h) | |
V(a,h) = a2*h = ( |
| √2)2*h = V(h) |
| | R | |
V'(h) = ....
szukasz maksimum
11 cze 18:53
daras: @
chichi popieram w całej rozciągłości tylko.....jeziora brak
11 cze 23:43
Filip: daras jak ocenissz szansze polskiej reprezentacji na euro 2021?
12 cze 12:03