trapez
kropka: Dany jest trapez 𝐴𝐵𝐶𝐷 o podstawach 𝐴𝐵 i 𝐶𝐷, w którym kąty 𝐵𝐴𝐷 i 𝐴𝐵𝐶 mają po 60
stopni oraz 𝐶𝐷 < 𝐵𝐶. Na boku 𝐵𝐶 tego trapezu wybrano taki punkt 𝐸, że 𝐸𝐵 = 𝐶𝐷.
Wykazać, że odcinki 𝐵𝐷 i 𝐴𝐸 są równej długości.
11 cze 10:26
chichi:
Po przedłużeniu prostych zawierających ramiona tego trapezu równoramiennego znajdź trójkąty
równoboczne i po zadaniu
11 cze 10:33
getin:

w ΔADK i ΔLCB
|AB| = 2x+b = c+b
z tw. cosinusów w ΔABE:
|AE|
2 = |AB|
2 + |EB|
2 − 2*|AB|*|EB|*cos60
o
| | 1 | |
|AE|2 = (c+b)2 + b2 − 2*(c+b)*b* |
| |
| | 2 | |
|AE|
2 = c
2+2b*c+b
2 + b
2 − b*c − b
2
|AE|
2 = b
2 + b*c + c
2
z tw. cosinusów w ΔBCD:
|BD|
2 = |DC|
2 + |BC|
2 − 2*|DC|*|BC|*cos120
o
| | 1 | |
|BD|2 = b2 + c2 − 2*b*c*(− |
| ) |
| | 2 | |
|BD|
2 = b
2 + c
2 + b*c
|AE|
2 = |BD|
2 więc |BD| = |AE|
11 cze 10:42
circle:

ABCD− trapez równoramienny
|BD=|AE| ?
1)
| | a+b | | a−b | |
W ΔDEB: |BD|2=( |
| )2+( |
| *√3)2 |
| | 2 | | 2 | |
|BD|
2=a
2−ab+b
2
2) W ΔABE:
|AE|
2=a
2+b
2−2*ab cos60
o=a
2−ab+b
2
3)
|AE|=|DB|
=======
12 cze 15:41