11 cze 08:57
wredulus_pospolitus:
Jeżeli g = 1 to musisz skorzystać z innego kryterium, bo wybrane przez Ciebie jest
'nierozstrzygające'.
Jaki masz szereg ?
11 cze 09:15
wredulus_pospolitus:
na przykład:
| | 1 | | n+1 | |
∑ |
| −−−> lim |
| = 1 ... a szereg rozbieżny |
| | n | | n | |
| | 1 | | (n+1)2 | |
∑ |
| −−−> lim |
| = 1 .... a szereg zbieżny |
| | n2 | | n2 | |
11 cze 09:16
11 cze 09:18
fibon: jeśli to wyszło 1 i tamto 1 to może je porównać do czegoś
11 cze 09:23
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
z porównawczego i wykorzystujemy wiedzę, że ∑ |
| jest rozbieżny: |
| | n | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| * |
| |
| 3n+1 | | 3n+n | | 4n | | 4 | | n | |
i skorzystaj z kryterium porównawczego
11 cze 09:26