kto mi pomoze z geometri
malwa43:

pomoze mi ktos z geometri? Oblicz pole trojkata BDE, jesli AB=6, AD=3, CD=CE oraz miara kata
BDE wynosi 45 stopni.
10 cze 22:41
daras: Wystarczy logicznie pomyśleć:
BD z tw. Pitagorasa
∡ADB z funkcji trygonom.
∡CDE dopełnienie do 180o
DE z Δ równoramiennego
mając kąt i 2 boki z łatwością obliczysz pole ΔBDE
10 cze 23:05
chichi:
Chcesz wyznaczać miarę kąta ADB? To nie jest dobry pomysł
10 cze 23:29
chichi:
P=7.5
10 cze 23:44
Mariusz:
BD = 3
√5
∡EDC=180−45−∡ADC
∡EDC=135 −∡ADC
| | √2 | | √2 | |
cos(∡EDC)=cos(135 −∡ADC)=− |
| cos(∡ADC)+ |
| sin(∡ADC) |
| | 2 | | 2 | |
| | √10 | | √2 | 2√5 | |
cos(∡EDC)=− |
| + |
|
| |
| | 10 | | 2 | 5 | |
| | √10 | | 2√10 | |
cos(∡EDC)=− |
| + |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 4 | |
|DE|2=|CD|2+|CE|2−2|CD||CE| |
| |
| | 5 | |
| | 8 | |
|DE|2=|CD|2+|CD|2− |
| |CD|2 |
| | 5 | |
(3+CD)
2+6
2=(CE+BE)
2
9+6CD+CD
2+36=CD
2+2CDBE+BE
2
45+6CD=2CDBE+BE
2
∡EBD=135−∡BED
∡EBD = 135−(180−∡DEC)
∡EBD =∡DEC−45
| BE | | sin(45) | |
| = |
| |
| DE | | sin(∡DEC)cos(45)−cos(∡DEC)sin(45) | |
| BE | | 1 | |
| = |
| |
| DE | | sin(∡DEC)−cos(∡DEC) | |
|BE|=|CD|
45+6CD=2CDBE+BE
2
45+6CD=2CD
2+CD
2
45+6CD=3CD
2
CD
2=2CD+15
CD
2−2CD−15=0
(CD−5)(CD+3)
CD=5
|BD|=3
√5
|BE|=5
11 cze 08:16
Mariusz:
"Chcesz wyznaczać miarę kąta ADB? To nie jest dobry pomysł "
Może nie tyle wartość samego kąta co wartość funkcyj trygonometrycznych takich jak cos czy sin
aby móc skorzystać z twierdzenia cosinusów oraz twierdzenia sinusów
Dwa razy skorzystałem z twierdzenia Pitagorasa , raz z twierdzenia cosinusów ,
raz z twierdzenia sinusów, skorzystałem z tego że w trójkątach na płaszczyźnie
suma miar kątów wynosi 180
Pewnie można by krócej obliczyć pole powierzchni tego trójkąta
11 cze 08:58
fibon:

miara kąta BDE
11 cze 09:09
chichi:
@
Mariusz "Może nie tyle wartość samego kąta co wartość funkcyj trygonometrycznych takich
jak cos czy sin
aby móc skorzystać z twierdzenia cosinusów oraz twierdzenia sinusów"
Z następnego zdania "∡CDE dopełnienie do 180
o" wynika, że dokładną wartość tego kąta
11 cze 09:38
Mariusz:
No to miara tego kąta nie jest potrzebna
A dałoby się jakoś szybciej policzyć pole powierzchni tego trójkąta
Wynik wyszedł mi taki jak twój ale podejrzewam że można to pole można policzyć szybciej
11 cze 09:45
chichi:
Już siadam do komputera i Ci pokaże
11 cze 09:49
jc:

Pole = 6*8/2 − 3*6/2 − 3*4/2 − 3*1/2 =24−9−6−3/2 = 15/2
11 cze 09:53
chichi:
| | 1 | |
(x+3)2+62=(2x)2 ⇒ x=5 ⇒ PΔBDE= |
| *5*3=7.5  |
| | 2 | |
11 cze 09:58
Mariusz:
Z rysunku widać że DF jest wysokością ΔBDE spuszczoną na przedłużenie boku BE
i jak policzyłeś jej długość Ja skorzystałem z innego wzoru na pole
Z treści mamy że DC = CE , ale skąd wiadomo że BE = DC = CE ,
mnie to wyszło dopiero po obliczeniach
Widzę że BD jest dwusieczną ∡ABC
skąd to wziąłeś
11 cze 10:51
getin:
Niech kąty ∡CDE = ∡DEC = α
z sumy kątów w ΔCDE mamy ∡DCE = 180o−2α
z własności ∡CDE + ∡EDB +∡ADB = 180o
α+45o+∡ADB = 180o
∡ADB = 135o−α
z sumy kątów w ΔABD
∡BAD + ∡ABD + ∡ADB = 180o
90o + ∡ABD + 135o−α = 180o
∡ABD = α−45o
z sumy kątów w ΔCDB
∡DCB + ∡CBD + ∡BDC = 180o
180o−2α + ∡CBD + 45o+α = 180o
∡CBD = α−45o
∡ABD = ∡CBD, więc BD to dwusieczna kąta ABC
11 cze 10:59
chichi:
@
Mariusz uzupełnienie kątów:
|∡CDE|=|∡CED|=α ⇒ |∡DEB|=180
o−α ⇒ |∡EBD|=45
o−α
|∡ADB|=135
o−α ⇒ |∡DBA|=α−45
o
|∡DBA|=|∡EBD| ⇒ BD jest dwusieczną
Z tw. o dwusiecznej wówczas mamy:
Myślę, że teraz już wszystko jest jasne
11 cze 11:04
chichi:
chochlik
|∡EBD|=α−45o
11 cze 11:05
chichi:
A i zapomniałem dodać skąd wiem, że |DF|=3, bo pytałeś.
Spójrz na ΔABD oraz ΔFBD, są przystające z cechy kąt−bok−kąt → |AD|=|DF|=3
11 cze 11:08
Mariusz:
Tak , teraz wszystko jest jasne
Ładnie to zadanie rozwiązałeś
Ja za bardzo skupiłem na tym aby wykorzystać twierdzenie cosinusów i twierdzenie sinusów
(tw Pitagorasa to szczególny przypadek tw cosinusów)
a do tego potrzebne było obliczenie wartości funkcji cos i sin
dla odpowiednich kątów
11 cze 11:35
malwa43: dziekuje juz rozumiem. mam jeszcze jedno bardzo trudne zadanie ktorego moja nauczycielka nie
potrafila rozwiazac. jak wy tak rozwiazujecie to moze je tu dodam? albo zaloze nowy watek bo
bardzo bym chciala zobaczyc jak je rozwiazac co wy na to?
11 cze 13:38
getin:
Nowe zadanie to może lepiej w nowym wątku
11 cze 14:09
chichi:
Ze szkolnego podręcznika?
11 cze 14:16