Majka: Bardzo proszę

czy mógłby mi ktoś pomóc

Jeżeli równania x
2 +px + q =0 i x
2 +rx +s =0 mają
wspólne rozwiązania to zachodzi związek;
q(p - r)
2 - p(p - r)(q - s) + (q - s )
2 = 0
21 lis 13:04
karloz: ok, ale co dalej?
21 lis 13:36
Majka: No nie wiem ?

pytanie jest czy zachodzi taki zwiazek

i tyle

Pomożesz

Plisss
21 lis 13:48
Majka: Pomoże mi ktoś

? pliss
21 lis 14:20
Majka: Karloz

! błagam

! plisss

!
21 lis 14:24
karloz: jeżeli mają wspólne rozwiązania to znaczy, że x
1l = x
1p i x
2l = x
2p (l oznacza
równanie po lewej,p - po prawej stronie w twoim wpisie

)
wyznacz rozwiązania jak dla zwykłych równań kwadratowych i spróbuj je porównać.
zobaczysz, co Ci wyjdzie

na chwilę obecną tylko to mi przychodzi do głowy
21 lis 14:32
21 lis 14:53
Majka:
Do Karloza

Obliczyłam to ze wzorów Viety bo z Δ-ty mi nie chciało wyjść

wyszło mi,że
p =r i q= s i po wstawieniu do tego tasiemca wyszło mi = 0

Czy to tak będzie
21 lis 17:11
karloz: powinno tak być

a co do wzorów - brawo za chęć poszukania

właśnie na tym cała zabawa polega
21 lis 17:17
Majka: Ok

Dzięki wielkie
21 lis 17:18
b.: ,,wyszło mi,że p =r i q= s ''
no to niedobrze, bo np. dla p=1, r=2 oraz q=s=0 mamy równania
x2+x = 0
x2+2x = 0
które mają wspólne rozwiązanie -- 0.
proponowałbym inną metodę: skoro równania mają wspólne rozwiązanie x0,
to x0 zeruje też różnicę lewych ston tych równań = (p-r)x0 + (q-s) = 0
stąd:
1. jeśli p=r, to też q=s i jest ok
2. jeśli p≠r, to x0 = -(q-s)/(p-r), wstaw teraz to x0 do któregoś z początkowych równań
i zobacz, co wyjdzie...
21 lis 18:08
Mycha: ale p ma byc rowne r
te rownania maja miec wspolne rozwiazania a nie tylko jedno rozwiazanie. a beda mialy
takie same rozwiazania tylko, kiedy beda sobie rowne
21 lis 19:35
b.: wiesz, jak mają oba rozwiązania wspólne, to zadanie jest super banalne,
więc nie sądzę, że o to chodzi...
w treści zresztą nie jest napisane, że wszystkie rozwiązania są takie same
21 lis 19:38