3-1/ln(5-x) jest rosnąca i wklęsła
mac: pochodna 1 =3−1/ln(5−x) przedziały dla których jest rosnąca i wklęsła, jak tutaj wyznaczymy
monotoniczość ?
10 cze 19:07
wredulus_pospolitus:
nie kumam ... co reprezentuje równanie:
10 cze 19:09
mac: nie to jest policzona pierwsza pochodna i teraz jak z 3−1/ln(5−x) policzyć monotonicznosć
funkcji
10 cze 21:43
wakacje: | | 1 | | 3ln(5−x)−1 | |
f'(x)=3− |
| = |
| |
| | ln(5−x) | | ln(5−x) | |
| | 3ln(5−x)−1 | |
rozwiązujesz nierówności |
| >0 i mniejsze od 0, do tego pamiętaj o |
| | ln(5−x) | |
dziedzinie funkcji
10 cze 22:50
wredulus_pospolitus:
@mac ... a bądź tak uprzejmy/−a i napisz postać wyjściowej funkcji
11 cze 01:33