Układ równań
Damian#UDM: Rozwiąż układ równań
| ⎧ | yz(4−2x−y−z)=0 | |
| ⎨ | xz(4−x−2y−z)=0 |
|
| ⎩ | xy(4−x−y−2z)=0 | |
Mam wątpliwości co do mojego rozwiązania więc zapraszam do pomagania
10 cze 15:16
chichi:
W czym Ci pomóc jak nawet nie wstawiłeś swojego rozwiązania?
10 cze 15:23
Adamm:
Rozważając przypadek x = 0 dostajemy rozwiązania
x = 0, y+z = 4
x = y = 0
x = z = 0
Podobne rozwiązania dostajemy gdy y = 0 lub z = 0.
W przeciwnym przypadku załóżmy x, y, z ≠ 0. Dostajemy układ równań liniowych.
4−2x−y−z =0
4−x−2y−z =0
4−x−y−2z =0
skąd x = y = z = 1
10 cze 15:26
Damian#UDM: Dziękuje
Adamm za pomoc, teraz wszystko rozumiem
10 cze 16:00