matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
szereg potęgowy - przedział zbieżności
Mon:
Wyznacz przedział zbieznosci szeregu potegowego:
∞
1
∑ (sin
)
2
* x
n
n
n=1 Domyślam się, że muszę policzyć R
1
1
(sin
)
2
n+1
= lim
R
1
(sin
)
2
n
Ale co dalej, to nie wiem
9 cze 13:58
chichi:
Policzyć ta granice → 1, odczytać środek przedziału zbieżności zapisać przedział zbieżności i sprawdzić osobno co się dzieje na krańcach przedziału zbieżności
9 cze 14:15
Mon:
Dlaczego →1? A nie →
∞
?
9 cze 14:18
ICSP:
1
sin(
)
n
lim
= 1
1
n
1
Przemnóż licznik i mianownik przez
i wykorzystaj dwa razy powyższy wzór.
n(n+1)
9 cze 14:52