linia
siewira: Wyznaczyc osie symetrii oraz srodek linii opisanej równaniem 6xy+8y2−12x−26y+11=0
8 cze 21:49
Maciess: Rozpoznajesz co to za krzywa?
8 cze 22:15
siewira: Strzelam ze elipsa albo hiperbola ale nie wiem jak to sprawdzic i zrobic to zadanie
8 cze 22:25
Maciess: Też tak obstawiam, przydałoby się wprowadzić jakiś nowy układ współrzędnych zgrabny żeby to
lepiej zobaczyc.
8 cze 23:04
chichi:
Ta krzywa to hiperbola, później mogę Ci pokazać jak to zrobić
8 cze 23:12
siewira: czy pomoze mi ktos?
9 cze 18:22
Maciess: Ja bym najpierw przesunął układ współrzędnych (tak żeby pozbyć się wyrazów −12x i −26y)
x=x'+a
y=y'+b
Dzięki temu ułozysz układ równań, żeby wspołczynnik przy x i y się wyzerował i otrzymasz
równanie postaci
Ax
2+Bxy+Cy
2=1
Lewą strone potrafimy zapisać w postaci
No i teraz dzięki dobrodziejstwom twierdzenia spektralnego i odrobinie magii diagonalizujesz tę
macierz.
v
1 i v
2 będące znormalizowanymi wektorami własnymi (odpowiadające wartościom własnym) utworzą
osie nowego układu (pamiętająć, że twój już jest przesunięty) i będą też osiami symetrii
otrzymanej hiperboli (bądź elipsy).
9 cze 19:23
jc: Hiperbola opisana jest równaniem
2(3x+4y−5)(y−2)=9
Osiami symetrii będą dwusieczne asymptot: 3x+4y=5, y=2.
Kierunki asymptot: (1, 0), (4/5, −3/5)
Kierunki dwusiecznych: suma i różnica.
Dokończ sam.
Dodam, że przesunięcie znalazłem przyrównując pochodne cząstkowe do zera.
9 cze 19:31
chichi:
Niech f(x,y)=6xy+8y
2−12x−26y+11
| 0 6 −12 |
W = | 6 16 −26 | = 648 ∧ Δ = B
2−4AC = 36 →
krzywa jest hiperbolą
| −12 −26 22 |
Środek symetrii hiperboli:
S=(−1, 2)
Równania asymptot hiperboli:
| | 1 | |
Bm2+2(A−C)m−B=0 ⇔ 6m2−16m−6=0 ⇒ m=− |
| ∨ m=3 |
| | 3 | |
| | 1 | |
fx(x,y)+mfy(x,y)=0 ⇔ 6y−12− |
| (6x+16y−26)=0 ⇒ 2y−6x−10=0 |
| | 3 | |
Dla m=3 mamy:
f
x(x,y)+mf
y(x,y)=0 ⇔ 6y−12+3(6x+16y−26)=0 ⇒
x+3y−5=0
9 cze 21:02
chichi:
Wrzuć teraz wszystko do GeoGebry i sprawdź czy działa
9 cze 21:03
siewira: a skad brac te A B C D i co to jest W
9 cze 21:29
chichi:
f(x,y)≡Ax2+Bxy+Cy2+Dx+Ey+F=0
| 2A B D |
W= | B 2C E |
| D E 2F |
9 cze 22:11