algebra
argh: Kiedy xx≥x?
8 cze 20:43
Studenciak: Dla x<= 0 lub dla x >= 1
8 cze 21:12
wakacje: Dziedzina nierówności: x>0
xx≥x
logx(xx)≥logx(x), x≠1 (sprawdzić co się dzieje dla x=1)
x*logx(x)−logx(x)≥0
logx(x)(x−1)≥0
Rownosc zachodzi wtedy, gdy:
x−1=0 v logx(x)=0
x=1 v logx(x)=logx(1)
(x=1 v x=1) ⇔ x=1 (sprawdzany ze x=1 spełnia nierówność)
Możemy teraz zająć się nierównością:
logx(x)(x−1)>0
Nierówność jest spełniona wtedy, gdy:
(logx(x)<0 ∧ x−1<0) v (logx(x)>0 ∧ x−1>0)
(logx(x)<logx(1) ∧ x<1) v (logx(x)>logx(1) ∧ x>1)
(x<1 ∧ x∊(0;1)) v (x>1 ∧ x>1)
x∊(0;1) v x>1 v x=1
x>0
Odpowiedź: xx≥x ⇔ x>0
8 cze 21:20
Studenciak: sory pomylka, przeczytalem x2..
8 cze 21:48
kerajs:
Przed przepisaniem rozwiązania sugerowałbym sprawdzenie jaką dziedzinę preferuje twój
nauczyciel dla wyrażenia xx. Może wpłynąć to na rozwiązanie.
10 cze 09:43