Zadanie z prawdopodobieństwa studia
Akenfye12: Zmienna losowa X podlega rozkładowi według gęstości danej wzorem.
{ 0 dla X < 0
F(x)= { C sin x dla 0 ≤ x ≤ 1/3 π
{ 1 dla x > 1/3π
a) obliczyć stałą C
b) Podać dystrybuantę tej zmiennej
c) Obliczyć P(1/6π ≤ X ≤ 1/4π)
8 cze 17:56
ICSP: Zadanie jest źle sformułowane.
Masz daną dystrybuantę a nie gęstość.
Zróżniczkuj dystrybuantę i potem w celu wyznaczenia stałej C wykorzystać własność: ∫R f(x) dx
= 1
8 cze 19:09
Akenfye12: Mam z tym problem... Pomoże ktoś?
9 cze 20:49
Maciess: Z czym konkretnie masz problem? Jak obliczyć C i na czym polega błąd opisał Ci juz ICSP.
9 cze 20:52
HGH: c) F(1/4π) − F(1/6π) =
10 cze 11:28
Akenfye12: Ile wychodzi C?
15 cze 22:41
Akenfye12: 8/3?
15 cze 22:41
HGH: a czy wartość dystrybuanty może być większa niż 1?
16 cze 00:04
HGH: dystrybuanta w +∞ ma granice zawsze = 1, i jest co funkcja niemalejąca, wieć nie może być
wczesniej 8/3
16 cze 00:05
Akenfye12: chodzi o stałą c liczyłem ponownie przyrównując do 1 i wyszło c=2
16 cze 19:48