algebra liniowa
salamandra: Oblicz znak permutacji:
(1 2 3 4 5 6 7 8)
(4 3 8 2 7 5 6 1)
= sgn((1 4 2 3 8)(5 7 6)) =
= sgn((1,8),(1,3),(1,2),(1,4),(5,6),(5,7))=(−1)6=1
Dobrze?
8 cze 17:30
Akenfye12:
8 cze 17:57
chichi:
Tak, jest okej − liczba transpozycji jest parzysta
8 cze 18:51
Adamm:
można tak
sgn((1 4 2 3 8)(5 7 6)) = sgn(14238)sgn(576)
znak k−cyklu = (−1)k−1
sgn((1 4 2 3 8)(5 7 6)) = sgn(14238)sgn(576) = (−1)4*(−1)2 = 1
9 cze 01:36
Mariusz:
using System;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static void Main(string[] args)
{
char esc;
uint n;
double []tab;
do
{
Console.WriteLine("Podaj liczbe elementow ");
uint.TryParse(Console.ReadLine(),out n);
tab = new double[n];
for(uint i=0;i<n;i++)
{
Console.WriteLine("Podaj {0}. element ", i+1);
double.TryParse(Console.ReadLine(),out tab[i]);
}
Console.WriteLine("Liczba inwersji permutacji to {0} :",inv(n,tab));
esc = (char)Console.ReadKey().Key;
}
while(esc != (char)ConsoleKey.Escape);
}
public static uint inv(uint n,double[] tab)
{
uint counter = 0;
for(uint i=0;i < n−1;i++)
for(uint j=i+1;j < n;j++)
if(tab[i] > tab[j])
counter++;
return counter;
}
}
}
Programik sprawdzi liczbę inwersji permutacji (czy jak to chichi napisał transpozycji)
W systemie Windows powinieneś mieć zainstalowany zarówno kompilator
jak i maszynę wirtualną języka C#
9 cze 05:08
student: Mariusz, lepiej to zrobić w C++
9 cze 10:08
sata: jeszcze lepiej w Elixir
9 cze 15:03
Mariusz :
Tak tyle że C# masz od razu z systemem a C++ musisz ściągać
O widzę że spamer się uaktywnił
9 cze 23:37
sata: Mariuszku spamerem to jesteś ty i to w dodatku niedouczonym.
10 cze 11:40
fibon: w matlabie
10 cze 11:58
fibon: tylko go nie kraść
10 cze 11:59
Adamm: I po co to komu
10 cze 12:56
Filip:
o, wrocil ten kidzik "
Adamm"
10 cze 13:03
Adamm: ale wiesz że jesteś debilem, tak?
10 cze 13:09
ite:
czyli 🥒sezon ogórkowy🥒 został oficjalnie rozpoczęty
10 cze 13:39
Filip: no dziwisz sie ze sezon ogorkowy jest rozpoczety bo pojawil sie adamm na tym forum
10 cze 14:18
ite: to jest wniosek z wcześniejszych wpisów
10 cze 15:24
Filip: baaaardzo dobry wniosek, tez taki wyciagnalem po zobaczyeniu kilku wpisow
10 cze 15:47