ostrosłup
calla: Punkty A
1, B
1, C
1, D
1 wybrano na krawędziach bocznych SA, SB, SC i SD ostrosłupa
czworokątnego foremnego SABCD. Wykaz, że leżą one na tej samej płaszczyźnie wtedy i tylko
wtedy, gdy odległości a, b, c, d od nich odpowiednio do wierzchołka S spełniają zależność
8 cze 06:52
jc: Dowód analityczny.
Rozważane punkty
k > 0
(a, a, ka)
(−b, b, kb)
(−c, −c, kc)
(d, −d, kd)
Punkty leżą na jednej płaszczyźnie, jeśli wyznacznik
|a a ka 1|
|−b b kb 1|
|−c −c kc 1|
|d −d kd 1|
równy jest zero.
Wyznacznik = kabcd
| 1 1 1 1/a|
|−1 1 1 1/b|
|−1 −1 1 1/c|
|1 −1 1 1/d|
= kabcd
| 1 1 1 1/a |
|−1 1 1 1/b |
|0 0 2 1/c + 1/a|
|0 0 2 1/d + 1/b|
= 4abcd(1/d + 1/b − 1/a − 1/c)
8 cze 13:44
calla: Dzieki miło wiedziec
8 cze 14:57
mati:
calla=6latek
8 cze 21:13