Mamy 5 książek, wśród których są książki A, B, C.
jj: Mamy 5 książek, wśród których są książki A, B, C. Ustawiamy je losowo na pustej półce w jednym
szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że książki A B C nie będą stały obok siebie
Czyli mamy 5! wszystkich ustawień książek. Możliwości, aby książki nie stały obok siebie jest
| | 12 | | 1 | |
12 czyli P(a)= |
| = |
| Poprawnie to rozwiązałem? |
| | 120 | | 10 | |
7 cze 19:41
getin:
Będzie więcej niż 12 przypadków aby książki nie stały obok siebie
Może policzę te przypadki w których stoją obok siebie
1) ABCXX
2) xABCX
3) XXABC
W ramach 1) ABCXX może być 6 różnych wersji
ABCXX
ACBXX
BACXX
BCAXX
CABXX
CBAXX
podobnie dla 2) i 3)
6+6+6 = 18 przypadków że A B C stoją obok siebie
oznacza to że są 120−18 = 102 przypadki że nie stoją obok siebie
7 cze 19:55
jj: Rzeczywiście nie pomyślałem o tym, że np dwie mogą stać obok siebie a trzecia nie, Teraz
wszystko jasne, dzięki.
7 cze 19:57
getin:
jak dla mnie to polecenie też nie do końca jest precyzyjne, można mieć kilka interpretacji tego
zdarzenia
7 cze 20:00
Mila:
A,B,C,D,E można ustawić na 5! sposobów
(A,B,C),D,E −3 książki (A,B,C) stoją obok siebie.
Zestaw (A,B,C) traktujemy jako jeden element
Liczba ustawień − 3!*3! sposobów
| | 3!*3! | | 36 | | 3 | | 7 | |
p=1− |
| =1− |
| =1− |
| = |
| − prawdopodobieństwo zdarzenia, |
| | 5! | | 120 | | 10 | | 10 | |
że książki A,B,C nie stoją obok siebie.
7 cze 21:30
zero:
7 cze 21:41