Równania różniczkowe
12qw3e: Mam problem z równaniem:
xy'=y(lny−lnx)
Z powyższego równania zrobiłem:
| | y | | y | | y | |
y'= |
| (ln |
| ) i podstawiam za t = |
| . Powstaje mi y=t*x⇒y'=t+xt'. |
| | x | | x | | x | |
Po podstawieniu t mam:
t'x+t=t*lnt
⇔
Tutaj próbuję przenieść wszystko co ma literę "t" na lewo a wszystko co ma na "x" i tu się
gubię.
Jakiś pomysł co dalej zrobić?
7 cze 19:08
7 cze 19:28
12qw3e: I właśnie w tym miejscu jestem i nie mam pomysłu jak obliczyć lewą stronę równania.
Dobrym pomysłem bedzie podstawienie np. u=lnt?
7 cze 19:41
Mariusz:
tak , to podstawienie będzie dobrym pomysłem
7 cze 20:25