Obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:
Julka: Obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:
y≥x2, x≥y2
Pięknie proszę o przedstawienie rozwiązania tego zadania
7 cze 18:56
getin:

chodzi o ten cienki, zielony obszar
{y=x
2
{x=y
2
x = x
2
x
2 − x = 0
x(x−1) = 0
x=0 lub x−1=0
x=0 lub x=1
y=0 lub y=1
A=(0,0), B=(1,1) punkty przecięcia
od góry obszar ograniczony linią x=y
2, czyli y =
√x czyli f(x) =
√x
od dołu ograniczony linią y = x
2, czyli g(x) = x
2
| | 2 | | 1 | |
P = ∫01 f(x) − g(x) dx = ∫01 √x−x2 dx = |
| x3/2− |
| x3 |10 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| *13/2− |
| *12 = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
7 cze 19:30
Julka: Dziękuje pięknie
7 cze 20:04
janek191:
1
P = ∫ [ f(x) − g(x) ] dx = ...

0
8 cze 06:23
daras: @
janek za późno
8 cze 12:46
daras: PS @
Julka co oznacza "pięknie"
8 cze 12:46
Filip: No np ze ktos kest piekny
8 cze 14:12