Wyznacz asymptoty
Matma: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f
1) f(x) = 1x−√x
Wyszły mi wszystkie asymptoty pionowe, a nie mogę policzyć poziomej. Jak się pozbyć wyrażenia
nieoznaczonego?
lim x −> ∞ 1x−√x = lim − > ∞ x+√xx2+x
7 cze 18:39
getin:
gdy x→+
∞ to licznik dąży do 0 a mianownik do +
∞ więc asymptota pozioma prawostronna ma równanie
y=0
7 cze 19:37
Matma: Proste jak rozpisałeś, ale wpaść na to.. Dzięki bardzo!
7 cze 20:00
janek191:

x > 0
8 cze 06:27
daras: @Matma zawsze dzieli się licznik i mianownik przez mniejszą potęgę iksa
to się po prostu wie, po rozwiązaniu iluś tam podobnych przykładów w szkole średniej
8 cze 12:45