x2+1 | ||
∫ | dx | |
x4+1 |
x2+1 | ||
∫ | dx | |
(x2−√2x+1)(x2+√2x+1) |
x2+1 | Ax+B | Cx+D | |||
= | + | ||||
(x2−√2x+1)(x2+√2x+1) | x2−√2x+1 | x2+√2x+1 |
1 | 1 | |||
(A,B,C,D)=(0, | ,0, | ) | ||
2 | 2 |
x2+1 |
|
| |||||||||||||||
= | + | ||||||||||||||||
(x2−√2x+1)(x2+√2x+1) | x2−√2x+1 | x2+√2x+1 |
x2+1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | * | + | * | ||||||
(x2−√2x+1)(x2+√2x+1) | 2 | x2−√2x+1 | 2 | x2+√2x+1 |
x2+1 | ||
∫ | dx= | |
x4+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
=∫( | * | + | * | )dx= | ||||
2 | x2−√2x+1 | 2 | x2+√2x+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | ∫ | dx+ | ∫ | dx= | ||||
2 | x2−√2x+1 | 2 | x2+√2x+1 |
1 | 1 | √2 | 1 | |||||
x2−√2x+1=(x2−√2x+ | )− | +1=(x− | )2+ | |||||
2 | 2 | 2 | 2 |
√2 | 1 | |||
x2+√2x+1=(x+ | )2+ | |||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | ∫ | dx+ | ∫ | dx | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
| 2 |
|
1 | |||||||||||||||||
∫ | dx= | ||||||||||||||||
|
√2 | ||
u=x− | ||
2 |
1 | |||||||||||
=∫ | du= | ||||||||||
|
1 | 2 | 2 | |||||||||||||
=∫ | du= | arctan( | u)+C= | ||||||||||||
| √2 | √2 |
√2 | ||
=√2arctan(√2*(x− | ))+C= | |
2 |
x2+1 | 1 | 1 | ||||
∫ | dx= | *√2arctan(√2x−1)+ | *√2arctan(√2x+1)+C= | |||
x4+1 | 2 | 2 |
√2 | √2 | |||
= | arctan(√2x−1)+ | arctan(√2x+1)+C | ||
2 | 2 |
x2+1 |
|
| ||||||||||||||||||||||
∫ | dx=∫ | dx=∫ | dx | |||||||||||||||||||||
x4+1 |
|
|
1 | ||
t=x− | ||
x |
1 | ||
dx(1+ | )=dt | |
x2 |
dt | 1 | t | 1 | x2−1 | ||||||
∫ | = | arctan | +c= | arctan | +c | |||||
t2+2 | √2 | √2 | √2 | x√2 |
x2−1 | ||
∫ | dx | |
(x2+1)√x4+1 |
x2 | ||
∫ | dx | |
(1−x4)√x4+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |