Oblicz
azao: x = z2,
y = z2 − z4 + z6 ,z∊<2,4>
Mam obliczyc dlugosc luku krzywej okreslonej tymi funkcjami.Jak mam to zrobic?mysle nad takim
czyms
f(x) = y = z2 − z4 + z6 = x − x2 + x3
f'(x) = 1−2x+3x2
skoro z∊<2,4>,to x∊<4,16>
i licze calke oznaczona
1+f'(x)2 = 2−2x+3x2
4
∫√3−2x+3x2dx i licze?
2
7 cze 11:26
Maciess: Tu masz gotową parametryzację i wystarczy skorzystać ze wzoru.
|L|= ∫√(x'(z))2+(y'(z))2 dz (granice tak jak przebiega z)
Chyba, że nie miałeś jeszcze takiego wzoru dla krzywej sparametryzowanej. To generalnie
zrobiłeś prawie dobrze − granica twojej całki powinna być taka jak napisałeś wyżej (od 4 do
16).
Wzór którego użyłeś to po prostu wersja dla parametryzacji
x(t)=t
y(t)=f(t)
t∊(a,b)
7 cze 12:00
azao: nie mialem,a faktycznie zle granica calki zapisalem,dziekuje
7 cze 12:13