Dim(U + W) i dim (U∩W)
Aleks: Witam, mam pytanko jak się liczy dim (U+W) i
dim (U∩W)
np dla
U=span {(−1,2,−3,3),(2,−3,4,−5),(0,1,−2,1)}
i W=span {(−3,0,1,2),(2,3,−6,2),(−1,3,−5,4)}
?
dimU i dimW wyszly mi 2
6 cze 15:28
wredulus_pospolitus:
A co to niby jest U
+W
6 cze 15:29
Adamm:
U+W = {u+w : u∊U, w∊W}
wyznaczyć bazę
jeśli znane są dim U i dim W to można skorzystać z wzoru
dim(U∩W) = dim(U)+dim(W) − dim(U+W)
najlepiej obliczyć wymiar tej przestrzeni której spodziewamy się że będzie najbliższy
którejś z liczb 0, dim V
(gdzie V to przestrzeń wektorowa w której te podprzestrzenie się zawierają)
6 cze 22:31