:(
aga: ciagle ciagi

dany jest ciag (an)( okreslony wzorem; an=n
2−4n−12 dla n≥1
3 mar 20:44
aga: który wyraz tego ciagu jest liczba 0
3 mar 20:45
hmmm: i
3 mar 20:45
aga: który wyraz jest zerem
3 mar 20:46
hmmm: 0=n
2−4n−12 i obliczasz n
3 mar 20:46
hmmm: Liczysz delte i n1 i n2
3 mar 20:47
aga: pod n mam podstawic zero tak
3 mar 20:47
aga:
3 mar 20:49
hmmm: Delta wychodzi 64 n1= −b−√delta\2a n2=−b+√delta/2a
3 mar 20:50
hmmm: Nie. pod an podstawiasz 0 i liczysz n.
3 mar 20:51
3 mar 20:51
hmmm: n1= −2 n2=6
a wiec n≥1 to −2 nie moze byc i rozwiazaniem jest 6.Mozesz sprawdzic postawiajac do wzoru za n
6 i wyjdzie Ci 0
3 mar 20:53
aga: oki dzieki
3 mar 20:55
hmmm: an=n2−4n−12
0=n2−4n−12
Δ=b2−4ac
Δ= (−4)2−4*1*(−12)=16+48=64 √Δ=8
n1= −b−√Δ\2a =−2
n2=−b+√Δ/2a =6
3 mar 20:58
hmmm: n=6
3 mar 20:59
aga: dzieki wielkie na prawde
3 mar 21:00
aga: dany jest ciag arytmetyczny −7, −4,−1....Piedziesiatym wyrazem tego ciagu jest równy...
140

143

154? 157?
3 mar 21:02