pole
RT: W czworokącie ABCD dane są kąty A = 60o, B = 90o, C = 120o. Niech M będzie punktem
przecięcia przekątnych . Oblicz pole czworokąta ABCD wiedząc że BM = 1 ,MD = 2.
5 cze 20:44
kosa:
P=4,5
5 cze 22:27
RT: A skąd ten wynik
6 cze 07:10
truskawka:

|AC|=2R . |BD|=3
| | 1 | |
P(ABCD(= |
| *|AC|*|BD|*sinδ |
| | 2 | |
| | 3 | |
z tw. simusów w ΔABD : 2R= |
| ⇒ R=√3 |
| | sin60o | |
P= 3
√3*sinδ
w ΔOEM : |OE|=
√3/2 , |ME|=1/2
to: tgδ=
√3 ⇒ δ=60
o , sin60
o=
√3/2
P=4,5
6 cze 14:31
truskawka:
z tw. si
nusów
6 cze 14:34
Mila:
Truskawki w Milanówku na porcelanie Rosenthala
6 cze 16:37