Prawdopodobienstwo Bayesa
Tiago: Siema, mam takie zadanie z prawdopodobienstwa Bayesa. Moglby ktos mi nakreslic jak to sie robi?
"W przychodzi u 15% pacjentow stwierdzono obecnosc wirusa. Jesli pacjent ma wirusa to na 95%
test wyjdzie pozytywny. Jesli pacjent nie ma wirusa to test wyjdzie pozytywny z
prawodpobienstwem rownym 2%.
Jesli wiemy, ze test wyszedl POZYTYWNIE to jakie jest prawdopodobienstwo, ze pacjent ma wirusa
/ nie ma wirusa?
Jesli wiemy, ze test wyszedl NEGATYWNIE to jakies jest prawodpodobienstwo, ze pacjent ma wirusa
/ nie ma wirusa?"
Probowalem sie posilkowac przykladami w internecie, ale myli mi sie to wszystko
5 cze 18:59
Tiago: Dobra, chyba mam pomysl na to pierwsze.
B1 − osoba chora
B2 − osoba zdrowa
A − test u losowej osoby jest dodatni
P(B1) = 0,15
P(B2) = 0,85
P(A|B1) = 0,95
P(A|B2) = 0,02
P(A|B1) * P(B1)
P(B1|A) = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P(A|B1)*P(B1) + P(A|B2) * P(B2)
podstawiajac wyszlo z tego jakos 0.9 co wedlug odpowiedzi w ksiazce sie zgadza. Jak chce
wyliczyc kiedy nie ma to po prostu robie "1−0,9 = 0,1".
Mam tylko problem z ta druga czescia gdzie test wychodzi NEGATYWNY. Zadnych zdarzen nie moge
stworzyc bo nie mam nic powiedziane o tym kiedy wychodzi negatywny. Jakie pomysly?
5 cze 19:25
ite:

Jeśli wiemy, że test wyszedł NEGATYWNIE, to jakie jest prawdopodobieństwo, że pacjent ma
wirusa?
| | 0,15*0,05 | |
P(CH|N) = |
| |
| | 0,15*0,05+0,85*0,98 | |
5 cze 22:04
ite: moja odpowiedź nie na to pytanie,
do poprawienia
6 cze 08:44
Tiago: A co tak wlasciwie obliczyles teraz?
6 cze 13:25
wredulus_pospolitus:
Obliczył jakie jest prawdopodobieństwo, że wyszedł negatywny wynik, a człek jest zarażony.
6 cze 13:57
wredulus_pospolitus:
Na chłopski rozum (walić twierdzenia).
15% jest chorych, 95% szansa że dla nich wyjdzie wynik pozytywny (więc 5% że negatywny).
85% zdrowych, 2% szansy że dla nich wyjdzie wynik pozytywny (więc 98% że negatywny).
więc mamy:
0,15 populacji chorej
0,15*0,95 = 0,1425 chorej z pozytywnym wynikiem
0,15*0,05 = 0,0075 chorej z negatywnym wynikiem
0,85 populacji zdrowej
0,85*0,02 = 0,017 zdrowej z pozytywnym wynikiem
0,85*0,98 = 0,833 zdrowej z negatywnym wynikiem
Stąd:
A − wynik pozytywny i jest chory:
| | 0,1425 | |
P(A) = |
| = ... |
| | 0,1425+0,017 | |
B − wynik pozywytny i jest zdrowy:
| | 0,017 | |
P(B) = |
| = ... |
| | 0,1425+0,017 | |
C − wynik negatywny i chory:
| | 0,0075 | |
P(C) = |
| = ... |
| | 0,0075+0,833 | |
D − wynik negatywny i zdrowy:
| | 0,833 | |
P(D) = |
| = ... |
| | 0,0075+0,833 | |
6 cze 14:02
wredulus_pospolitus:
oczywiście pisząc "wynik pozytywny i jest chory" chodziło mi raczej o "z tych co mają
pozytywny wynik, jaki część jest chora"
6 cze 14:04