PROSZĘ O POMOC!!!!!
bartek: PROSZĘ O POMOC Z CHEMII




?
Oblicz masę Co(NO
3)
2 * 6H
2O,zawierającą tyle samo atomów tlenu,co 9g KNO
2

?
3 mar 20:42
3 mar 20:47
3 mar 20:55
Mateusz: chwila moment nie pali się

zara napisze
3 mar 20:57
bartek: ok dzięki!
3 mar 20:59
Mateusz: Obliczmy ile atomów O2 zawiera 9 g KNO2 ale wczesniej policzmy ile to moli te 9 g KNO2
1 mol KNO2→85g
x moli → 9g
−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,11 moli
teraz licze ile atomów tlenu zawiera 0,11 moli KNO2
w KNO2 mamy 2 mole atmow tlenu czyli 2*6,02*1023 at tlenu
to 0,11 mola KNO2 zawiera 0,11*12,04*1023 at = 0,66*1023 at
teraz powiedz czy poradzisz sobie z dalszymi wyliczeniami tzn obliczysz mase molową tego
hydratu obliczysz ile atomów tlenu zawiera i odpowiednią proporcje do tego
3 mar 21:11
bartek: niebardzo mógłbyś mi pomuc do konca zadania?
3 mar 21:13
Mateusz: dobrze napisze tylko to chwilke potrwa
3 mar 21:14
Mateusz: Zacznijmy od policzenia masy molowej hydratu jakim jest Co(NO3)2*6H2O
M = 59+2(14+3*16) +6*18 = 291g/mol
teraz licze ile atomów tlenu znajduje się w 1 molu tego hydratu
po wzorze widac ze w 1 molu tego hydratu znajduje się 12*6,02*1023 at tlenu bo 6+6 prawda
więc skoro w 1 molu znajduje się tyle atomów tlenu napiszmy teraz proporcje
256g→12*6,02*1023
x g→ 0,66*1023
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 2,3 g
masz moze odpowiedz
3 mar 21:26
bartek: mam jeszcze takie pytanie mam kilka zadań z chmi móglbyś mi pomóc



?
3 mar 21:28
Mateusz: napisz te zadania a cos zaradzimy
3 mar 21:30
bartek: Oszacuj objętośc szklanki wody,po czym,posługując się gęstością wody,oblicz ile moli wody
zawartych jest w jednej szklance wody(ZAKŁADAJĄC,ŻEOBJĘTOŚĆ SZKLANKI WYNOSI 200CM3
3 mar 21:33
bartek: Oblicz ile moli miedzi znajduje się w kostce miedzianej o objętości 1cm3,jeśligęstość miedzi
wynosi 8,95g/cm3
3 mar 21:35
bartek: Oblicz jaką objętość ma kostka zbudowana ze złota,jeśli zawiera 1 mol atomów złota,a złoto ma
gęstość 19,28g/cm3
3 mar 21:36
Mateusz: objętość szklanki wody będzie sumą objętości szklanki i wody w tej szklance gęstosc wody to
| | m | |
1g/cm3 objętosc to v = |
| gdzie d−gęstosc czyli mamy 200cm3 wody w szklance ktora ma |
| | d | |
pojemnosc 200cm
3 objętość szklanki wody policzysz 1 mol H
2O to 18g to x moli to 200g x =
11,1 mola
3 mar 21:38
bartek: Zawartość jonów wapnia, potasu, magnezu, sodu w pewnej wodzie mineralnej wynosi dopowiedno
699,2 mg/cm3 ;12,0 mg/cm3; 117,3 mg/cm3, 22,8 cm/cm3.Oblicz stosunek liczby moli kationów
zawartych w wodzie mineralnej.
3 mar 21:40
Mateusz: | | m | |
obliczmy mase tej kostki miedzi ze wzoru v = |
| m => m = v*d = 8,95g
|
| | d | |
1 mol Cu→64g
x moli→8,95g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x =policz
1 mol Au →197g
| | m | |
v = |
| = podstaw i policz |
| | d | |
3 mar 21:42
3 mar 21:50
Mateusz: to będzie 8,95/: 64
3 mar 21:52
bartek: i teraz 8,95g/cm3:7,15=1,25=V


?
3 mar 21:53
bartek: TO BĘDZIE 0,13:8,95=0,014
3 mar 21:55
bartek: 

?
3 mar 21:56
Mateusz: Nie 8,95*1 : 64 = mnozymy na krzyz prez współczynnik przy x dzielimy i skąd to v masz policzyc
liczbe moli
3 mar 21:57
bartek: MÓGŁBYS MI NAPISĆ JAK TO BEDZIE BO JUŻ SIE POGUBIŁEM?
3 mar 21:59
Mateusz: w tym zadaniu wg mnie brakuje danych np chociazby objętośći tej wody no chyba ze przyjąc by ją
jako 1dm3 bo takie najczesciej są ale to bez sensu
3 mar 21:59
Mateusz: w zadaniu z kostką miedzi
x ≈0,139 moli
w zadaniu ze złotem
| | 197 | |
v = |
| = 10,22cm3 |
| | 19,28g/cm3 | |
3 mar 22:02
bartek: OK A TAMTE ZADANIA PORADZISZ COŚ?
3 mar 22:06
Mateusz: ktore zadani

zadanie mowie o tym z wodą mineralną ze jak dla mnie brakuje danych i nie zrobi
sie z tym nic za bardzo
3 mar 22:09
bartek: A TO ZE ZŁOTE

3 mar 22:12
3 mar 22:14
Mateusz: no chyba ze załozyc tak odczytujemy masy K+ Ca2+ Na+ Mg2+
i z proporcji po kolei
24gMg−−> 1 mol
0,117g−−−> x moli
i tak liczyłbys po kolei ile to moli pamiętając ze mg zamieniasz na g i potem te policzone
liczby moli wg olejnosci podanej w w zadaniu po prostu dzielisz przez siebie i otrzymujesz
stosunek ja teraz spadam powodzenia
3 mar 22:17
Mateusz: ze złtem masz pisze zadanie ze złotem
3 mar 22:17
50cent: Siema powiedz mi ktos jaka obietosc ma 1 mol (zgubilem encyklopedie chemiczna)
27 kwi 18:59
50cent: Zapomnialem dodac prosze
27 kwi 18:59
Mateusz: Chodzi ci o objętość 1 mola gazu w warunkach normalnych

jeśli tak to wynosi ona 22,4dm
3
27 kwi 19:29