Twierdzenie cosinusów
6latek:

Wzór Carnota
a2=b2+c2−2bc*cosα
Jednocześnie jest to rowne
a także
Takie wzory mam w tablicach
Pytanie
Jak wyprowadzic wzory czerwony i zielony .Dziękuje
5 cze 17:00
ICSP: | x | | x | |
cosx = 2cos2{ |
| ) − 1 = 1 − 2sin2( |
| ) |
| 2 | | 2 | |
plus wzory na kwadrat sumy/różnicy.
5 cze 17:14
6latek: Możesz to rozpisac dokladniej.
5 cze 17:25
ICSP: nie ma co rozpisywać − to są jednolinijkowce.
| α | |
Podstawiasz w wzorze Cosinusów za cosα raz wyrażenie 2cos2( |
| ) − 1 (otrzymasz wtedy |
| 2 | |
| α | |
czerwony wzór) a drugi raz wyrażenie 1 − 2sin2( |
| ) (tutaj otrzymasz zielony wzór) |
| 2 | |
5 cze 18:47