calka nieoznaczona
ozaz: jak policzyć taka calke? wychodzi bardzo brzydki wielomiam z podstawienia t = tg x/2
5 cze 16:40
daras: a co radził Krysicki i Włodarski w takich przypadkach?
5 cze 17:03
ozaz: nie widziałem podobnych przypadków w rozwiązaniach, a może niedowidze czy cos
5 cze 18:14
daras: Ex. 364 wyd. z 1967r.
5 cze 18:44
Mariusz:
| | sin8xcosx | | sin8xcosx | |
∫ |
| dx =∫ |
| dx |
| | cos8x | | (1−sin2x)4 | |
więc możesz też podstawić t = sin(x)
Można by było też pobawić się częściami choćby w taki sposób
5 cze 18:50
ozaz: dziękuję za pomoc i wskazówkę
5 cze 22:04