układy równań
Rafał: Jak rozwiązać taki układzik?
Według wolframa powinno wyjść x = 1 i y = 1 ; x = −1 i y = −1
22x−y − 2x = 0
1y − 12x−y = 0
Jest to zadanie z wyznaczania ekstremum funkcji 2 zmiennych ale nie potrafię rozwiązać tego
układu.
Ktoś potrafi rozwiązać? Jakaś podpowiedź?
5 cze 16:14
Rafał: Akurat udało mi się rozwiązać, przepraszam za problem
5 cze 16:18
ICSP: drugie równanie:
y = 2x − y
2y = 2x
x = y
wstawiamy do pierwszego
x
2 − 1 = 0
x = 1 ⇒ y = 1
x = −1 ⇒ y = −1
5 cze 16:18
Rafał: o nawet prościej, dzięki wielkiie
5 cze 16:20