funkcja
qq: Wiedząc, żesinα=12 przez 13 ułamek oraz, że αj est kątem ostrym wyznacz wartości pozostałych
funkcjitrygonometrycznych
5 cze 13:24
kerajs: 52+122=132
5 cze 13:29
zielony:
| | 5 | | 12 | | 5 | |
cosα= |
| , tgα= |
| , ctgα= |
| |
| | 13 | | 5 | | 12 | |
5 cze 16:24
6latek: Przecież sa wzory na to
Gościu pewnie nie potrafi policzyc pierwiastkow wiec stad to zadanie tutaj
No dobrze ,teraz sie udalo bez tego obejsc a co pozniej gdzie trzeba bedzie liczyc?
| | 144 | | 25 | | 5 | |
cosα=√1−sin2α=√1− |
| =√ |
| = |
| |
| | 169 | | 169 | | 13 | |
5 cze 16:37