matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykladnicza
Hashiri:
Witam, Rozwiaz rownanie:
3
x
+3
−x
=2
3
x
−3
−x
Prosze o jak najszybsza pomoc
3 mar 20:41
Hashiri:
Juz nie trzeba. Wlasnie zrobilem
3 mar 20:48
Hashiri:
Jeszcze tu nie wiem jaki jest wynik:
1−4
x
=2
x
+1
1−2
x
mi tu wychodzi x=x, czyli ze x∊R
a w odpowiedziach jest ze x∊R\{0} Dlaczego
3 mar 20:56
justka:
3
x
= t , t>o
t+
1
t
= 2
t −
1
t
t
2
+1
t
*
=2 /(t
2
−1) , t≠1
t
t
2
−1
t
2
+1 = 2t
2
−2 −t
2
+3 = 0 (t −
√
3
)(t+
√
3
) = 0⇒( t =
√
3
lub t = −
√
3
) i t>o i t≠1 ⇒t =
√
3
3
x
=
√
3
x =
1
2
3 mar 20:56
Hashiri:
a chyba wiem juz bo mianownik musi byc: 1−2
x
≠0 2
x
≠1 x≠0 Chyba tak ?
3 mar 20:59