Studia pochodne znajdź rozwiązanie ogólne
Asia: Hej! mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązywać?

znajdź rozwiązanie ogólne :
a) y'=4 y/x
b) y'=(1+y
2)/(1+x
2)
c) y''=e
y
d) y''=y
2
4 cze 23:41
Mariusz:
a) rozdzielasz zmienne
b) rozdzielasz zmienne
c) równanie drugiego rzędu sprowadzalne do równania pierwszego rzędu,
możesz pomocniczo podstawić
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'(y)u
u'(y)u=e
y
2uudu=2e
ydy
d) równanie drugiego rzędu sprowadzalne do równania pierwszego rzędu,
możesz pomocniczo podstawić
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'(y)u
u'u=y
2
2udu=2y
2dy
5 cze 01:27
Asia: I teraz jak mam zmienne rozdzielone to całkuje stronami tak?
a) ∫ 1y dy = ∫ 4xdx
i b) analogicznie
5 cze 18:22
Mariusz:
Tak , całkujesz stronami z tym że
podczas rozdzielania zmiennych założyliśmy że y ≠ 0
więc po scałkowaniu wypadałoby sprawdzić czy y=0 jest zawarte w całce ogólnej
5 cze 18:41
akeb:
Niektórzy przez semestr mają Równania Różniczkowe, a tu wytłumacz człowieku to jednym postem.
A do książek, skryptów lub notatek z zajęć zajrzeć nie łaska?
6 cze 22:24