c | y | x | ||||
1) | = | = | ||||
sin60o | sin100o | sin20o |
a | y | c−x | ||||
2) | = | = | ||||
sin120o | sin40o | sin20o |
y*sin60o | ||
c = | ||
sin100o |
y*sin20o | ||
c−x = | ||
sin40o |
y*sin20o | ||
c = | + x | |
sin40o |
y*sin20o | y*sin60o | ||
+ x = | |||
sin40o | sin100o |
y*sin60o | y*sin20o | |||
x = | − | |||
sin100o | sin40o |
y*sin120o | ||
a = | ||
sin40o |
y*sin120o | y*sin60o | y*sin20o | |||
= y + | − | ||||
sin40o | sin100o | sin40o |
sin120o | sin60o | sin20o | |||
= 1 + | − | ||||
sin40o | sin100o | sin40o |
sin120o | sin20o | sin60o | |||
+ | = 1 + | ||||
sin40o | sin40o | sin100o |
sin120o | sin20o | sin100o | sin60o | ||||
+ | = | + | |||||
sin40o | sin40o | sin100o | sin100o |
sin120o+sin20o | sin100o+sin60o | ||
= | |||
sin40o | sin100o |
α+β | α−β | |||
w licznikach wykorzystujemy wzór sinα+sinβ = 2sin | *cos | |||
2 | 2 |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
sin40o |
| |||||||||||||||||
sin100o |
2sin70o*cos500 | 2sin80o*cos20o | ||
= | |||
sin40o | sin100o |
2sin70o*cos500 | 2sin80o*cos20o | ||
= | |||
sin(90o−50o) | sin(90o+10o) |
2sin70o*cos500 | 2sin80o*cos20o | ||
= | |||
cos50o | cos10o |
2sin80o*cos20o | ||
2sin70o = | ||
cos10o |
sin80o*cos20o | ||
sin70o = | ||
cos10o |
sin(90o−10o)*cos20o | ||
sin70o = | ||
cos10o |
cos10o*cos20o | ||
sin70o = | ||
cos10o |
b | x | d | |||
= | = | ||||
sin60o | sin20o | sin100o |
2bsin20o | 2bsin100o | |||
x= | : d= | |||
√3 | √3 |
a | a | |||
sin50o= | ⇔2b= | |||
2b | sin50o |
2bsin20o | 2bsin100o | |||
x+d= | + | |||
√3 | √3 |
2b | ||
x+d= | *(sin20o+sin100o) | |
√3 |
a | sin20o+sin100o | a | 2 sin60o*cos40o | |||||
x+d= | * | = | * | |||||
√3 | sin50o | √3 | sin50o |
b | a | y | a | ||||
= | ⇔ | = | |||||
x | y | x | b |
y | a | ||
= | |||
|EC| | b |
y | y | ||
= | ⇔ | ||
|EC| | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |