całka (x^2-x)e^x dx
mac: całka (x2−x)ex dx pomimo tego że ten przykład jest na stronie z rozwiązaniem nie jestem w
stanie zrozumieć w jaki sposób to rozwiązać jest kompletnie nie wyjaśnione jak to obliczyć
ktoś pomoże w przystępny sposób jak to rozwiąać ?
4 cze 21:45
Mila:
∫(x2−x)*ex dx=∫x2ex dx−∫xex dx=
1)
∫xex dx= przez części [x=u, 1dx=du, dv=ex, v=∫ex dx=ex]
[∫udv=u*v−∫vdu ]
∫xex dx=x*ex−∫1exdx=xex−ex
======================
2)
∫x2ex dx= przez części [x2=u, 2xdx=du, dv=ex, v=∫ex dx= ex]
=x2*ex−2∫xex dx=x2ex−2*[xex−ex]=
=x2 *ex−2xex+2ex
================
(2)−(1)=
=x2 *ex−2xex+2ex−xex+ex=
=x2ex−3xex+3ex=
=ex*(x2−3x+3)+C
================
4 cze 22:35