metoda oczkowa
Filip: Witam, mam za zadanie napisac rownania oczkowe dla podanego obwodu:
https://imgur.com/a/fO9lYWi
Napisalem takie rownania:
I
01(Z
1 + Z
4 + Z
5) − I
02 * Z
4 − I
03 * Z
5 = E
1
I
02(Z
4 + Z
2) − I
01 * Z
4 = E
2 − E
3
I
03(Z
6 + Z
5) −I
01 * Z
5 = E
3
Jednak mam pewien problem, nie wiem gdzie tutaj umiescic w rownaniach zrodlo sterowane pradowe
aby rownania byly poprawne
4 cze 18:11
daras: w oczku z E1
4 cze 20:22
Filip: czyli w pierwszym rownaniu po prawej stronie znaku rownosci powinno byc E1 − rI6 ?
4 cze 20:27
daras: należy jeszcze uwzględnić spadek napięcia na oporze wewnętrznym
4 cze 21:29
kerajs:
@ daras
A który rezystor jest oporem wewnętrznym?
@Filip
Powyższy układ jest nieoznaczony. Masz trzy równania, a cztery niewiadome (trzy prądy oczkowe
oraz I6)
Nawet przyjmując że I6 to prąd w gałęzi z oporem Z6 (nb, literą Z oznacza się zwykle
impedancję), to bez jego kierunku nie sposób dopisać brakującego równania.
Może to być zarówno I6=Io3 jak i I6=−Io3 , co daje dwa różne rozwiązania.
Używanie prawego Alt−u nie boli.
5 cze 09:17
Filip:
patrzac po odpowiedziach, tego I6 nie powinno byc, przy okazji tak wyglada odpowiedz do tego
zadania, jednak jest ona w postaci macierzowej i wyglada nastepujaco:
Z1 + Z4 + Z5 −Z4 −Z5 + r | I01 | | E1 |
−Z4 Z2 + Z4 0 | I02 | = | E2 − E3 |
−Z5 0 Z5 + Z6 | I03 | | E3 |
czy jest to poprawna odpowiedz? Jesli tak, to gdzie winno byc −Z5 + r w ukladzie rownan?
5 cze 10:07
Filip:
zakladam, ze w pierwszym rownaniu, a skoro mamy przeciwnie niz konwencja ktora przyjkelismy,
pierwsze rownanie powinno wygladac tak?
I01(Z1 + Z4 + Z5) − I02 * Z4 − I03(Z5 − r) = E1 ?
5 cze 10:09
Filip: Jest to z ksiazki autorstwa mojego wykladowcy i bledy moga sie zdarzyc, ostatnio przykladowo
zwrot napiecie na rezystorze byl zle zaznaczony, przez co wynikly niepotrzebne komplikacje
5 cze 10:11
kerajs:
Tak to jest jak się bezmyślnie przepisuje zadania z czyjegoś zbioru (stąd pewnie także
dziwaczna zmiana oznaczeń z R na Z).
W obwodzie masz źródło napięciowe sterowane prądem I6. Przypuszczam, że w oryginalnym zadaniu
była podana wartość r, i zastrzałkowany obwód prądami I1,..., I6 . I6 ma kierunek I03.
Układ ma postać
(Z1 + Z4 + Z5)I01 − Z4I02 − Z5I03 =E1− rI6
−Z4I01 +(Z2 + Z4)I02= E2 − E3
−Z5I01 +( Z5 + Z6)I03= E3
I6=I03
Podstawiając ostatnie równanie do pierwszego masz
(Z1 + Z4 + Z5)I01 − Z4I02 − Z5I03 =E1− rI03
−Z4I01 +(Z2 + Z4)I02= E2 − E3
−Z5I01 +( Z5 + Z6)I03= E3
co po uporządkowaniu da
(Z1 + Z4 + Z5)I01 − Z4I02 +(r−Z5)I03 =E1
−Z4I01 +(Z2 + Z4)I02= E2 − E3
−Z5I01 +( Z5 + Z6)I03= E3
5 cze 10:43
Filip: mhmm, wlasnie chodzilo mi o te pierwsza postac, jak to rI6 uwzglednic, zaraz podrzuce kolejne
zadanie do sprawdzenia
5 cze 14:04
Filip: no tak.... racja, I6 = I03
5 cze 14:07
Filip: rozwazmy takie uklady:
https://imgur.com/a/QvGa5zL
Podpunkt a)
I
01(R
1 + Z
C) − I
02 * Z
c − I
03 * 0 = E
1 + V
s2 − V
s1
I
02 * R
2 − I
01 * Z
c − I
03 * R
2 = −E
2 + V
s1
I
03 * R
2 − I
01 * 0 − I
02 * R
2 = −V
s2
Podpunkt b)
I
01 * (R
1 + R
2) − I
02 * 0 − I
03 * R
2 = E
1 − E
2
I
02 * (R
3 + Z
L) − I
01 * 0 − I
03 * Z
l = −E
3 + E
2
I
03 * (Z
L + Z
c) − I
01 * R
2 − I
03 * Z
L = I
I = I
03
Tutaj w podpunkcie b) nie jestem pewien czy trzeba oznaczac oczko I
03 skoro znamy tam prac,
czy te rownania powyzej sa poprawne?
5 cze 14:20
Filip: podbijam
5 cze 19:10
kerajs:
1. Skoro to obwody prądu stałego to licząc stan:
a) ustalony, cewki traktujesz jak zwarcia, a kondensatory jak przerwy
b) nieustalony. więc wypisujesz równania różniczkowe lub stosujesz inne metody (np. met.
operatorową)
Dla obu opcji powyższe równania są błędne.
2. Załóżmy że w obwodach nie ma elementów biernych, a pewne rezystancje.
Jak pewnie wiesz niezależnych liniowo równań musi być tyle co niewiadomych.
Domyślam się że w a) prócz prądów oczkowych niewiadome to: UR1 i IR2 więc układ ma
zawierać pięć równań , a nie trzy.
Po co czwarte równanie w b) skoro nie ma tam źródła sterowanego , a żródło prądowe?
Trzecie równanie w b) jest ciekawe − wymiar lewej strony to wolty, a prawej ampery.
3. Dlaczego nie podajesz żadnych danych?
5 cze 19:32
Filip: hmm, no to w pierwszym przykladowo IR2 mozna wyznaczyc za pomoca I02 i I03 z ppk a
UR1 to bedzie po prostu R1 * I01 ?
5 cze 19:41
Filip: Dane dopiero sa w kolejnym zadaniu
5 cze 19:41
Filip: a w b) w 3cim rownaniu nie wiem co dac po prawej stronie znaku rownosci, moze 0 jednak ?
5 cze 19:42
Filip: podbijam
6 cze 11:31
Filip:
ZDALEM TOIS

111!1! 43/70 Z EGZAMINU
13 cze 11:34
daras: ≈ 61% mocna trója
gratuluję
13 cze 11:56
kerajs:
Jakim cudem?
Chyba szczęśliwie się złożyło że zasypano ten temat i nie miałem okazji skomentować odpowiedzi
udzielonej 5 czerwca.
Poszedłeś więc przekonany że coś umiesz i ... udało się! Brawo.
13 cze 15:51
Filip: a dzieki dzieki

, po prostu zamiast metody OCZKOWEJ, dostalem zadanie z metody WEZLOWEJ i
jakos poszlo
13 cze 15:54