Macierze
sUser: Wyznaczyć det[(AB)2], jeśli A * AT = I
i det(B) = 2.
det[(AB)2] = [det (AB)]2 = [det (A) * det (B)]2 = [2det(A)]2 = 4det(A)
Chyba dobrze rozpisałem, ale nie wiem co dalej.
4 cze 15:07
Mariusz:
detA=detAT
det(A)2=1
4 cze 16:32
sUser: Nie wiem czy dobrze rozumiem:
det A = det AT to z własności wyznaczników.
det(A)2 = 1
więc podstawiam do tego co rozpisałem i ostateczny wynik to 4.
Jest ok?
4 cze 16:44
Mariusz:
Tak będzie a w swoim pierwszym wpisie zapomniałeś kwadratu na końcu
4 cze 16:48
Mariusz:
Spójrz na warunek AAT = I
Z własności wyznaczników masz że detA = detAT
Z Twierdzenia Cauchyego o wyznaczniku z iloczynu macierzy oraz z warunku AAT = I
masz że det(A)2=1
det(AAT)=det(I)
det(A)det(AT)=1
det(A)det(A)=1
det(A)2=1
4 cze 16:56
sUser: A no tak, w pierwszym wpisie zabrakło kwadratu, mój błąd, z zeszytu przepisywałem.
Teraz mi to świetnie rozpisałeś, już wiem skąd co się wzięło, dzięki za pomoc
4 cze 17:00
Niewiadomy:
1.Niech A i B będą macierzami wymiaru 3 x 3. Wiadomo, że AAT = I, B = −2I. Wyznaczyć det(AB2)
i det(A).
2.Niech A i B będą macierzami wymiaru 3 x 3. Wiadomo, że AAT = I, B = −2I, gdzie I oznacza
macierz jednostkową. Wyznaczyć det(AB2).
det(AAT)=det(I)
det(A)det(AT)=1 det(I)=1
det(A)2=1 det(A)=det(AT)
det(A)= 1 lub −1
det(AB2)=det(A)det(B)2
Myślę, że dobrze rozpisałem, ale zastanawiam się jak rozpisać det(B) i jaka różnica będzie w 2
przykładzie.
30 sty 13:37