Analiza zespolona
Joanna: Określ charakter osobliwości w ∞ następujących funkcji:
A) e1/z
B) e−z2
Z góry dziękuję.
3 cze 16:21
piotr: Powiemy, ˙ze f(z) ma w nieskonczono´sci:
1. punkt regularny,
2. biegun rzędu m,
3. punkt istotnie osobliwy,
zależnie od tego czy funkcja f(1/z) ma w punkcie 0 osobliwość usuwalną, a biegun rzędu m lub
punkt istotnie osobliwy.
szereg Lauranta:
| | zk | |
ez = ∑k=0∞ |
| ma w zerze punkt regularny |
| | k! | |
⇒ e
1/z ma w
∞ punkt regularny.
3 cze 18:35
piotr: B)
| | (−1/z2)k | |
e−(1/z)2 = ∑k=0∞ |
| ma nieskończenie wiele wyrazów |
| | k! | |
⇒
w
∞ punkt istotnie osobliwy.
3 cze 19:55
Joanna: Dziękuję za pomoc.
3 cze 21:10