Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
Zenon524: 4.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, mając dane: a) krawędz podstawy 4 i
wysokość 10 b) długość przekątnej sciany bocznej 4 i kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej
do krawędzi podstawy 60 stopni c) długośc przekątnej ściany bocznej 10 i pole podstawy 9 √3
d) długośc przekątnej sciany bocznej d i jej kąt nachylenia do krawędzi bocznej α
2 cze 21:04
chichi:
| | a2√3 | |
V = |
| H, miłego liczenia  |
| | 4 | |
2 cze 21:31
Zenon524: Prosze o pomoc potrzebuje koniecznie a sam nie dam rady policzyć
2 cze 21:56
wakacje: graniastosłup narysowany w zeszycie?
3 cze 00:45
Zenon524: nie trzeba
3 cze 00:52
wakacje: czyli zrobione już zadanie? jeśli nie to powiedz w którym momencie masz problem, pomogę
3 cze 00:55
Zenon524: Nie zrobione w ogóle, musze przynieść te zadania rozwiązane a sam nic nie ogarniam.
3 cze 01:10
wakacje:

na początku raczej potrzeba rysunku, ułatwia on zadanie i widzisz co jest dane i co potrzeba
ad a)
dane:
a=4
H=10 ... pozostaje podstawienie do wzoru
ad b)
d=4
α=60
o
| | a | |
cosα= |
| → z tego wyliczasz 'a' |
| | d | |
| | H | |
sinα= |
| → z tego wyliczasz 'H' |
| | d | |
podstawiasz do wzoru i masz objętość
3 cze 01:36