:D
Milutka=): Do dziesięciu szklanek o pojemności 0,2 litra wlano wode. Pierwszą szklankę napełniono po
brzeg. W każdej następnej szklance znajdowało się o połowę mniej wody niż w szklance
poprzedniej. Czy woda ze wszystkich szklanek zmieści się w dwóch szklankach?
3 mar 20:36
Milutka=): Pomocy

! =)))
3 mar 20:40
smile: 0,2+0,1+0,05+0,025+0,0125+0,00625+0,003125+0,0015625+0,00078125+0,000390625=0,399(...) [l]
0,399 l <0,4 l
Zmieści się
3 mar 20:44
Milutka=): hehe no dzięki

tylko musze to jakoś tak wiesz z kultórką zapisać
3 mar 20:45
damian: | | 1 | |
Przykład ciągu geometrycznego o q= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Liczysz sumę ciągu dla dziesięciu szklanek o q= |
| |
| | 2 | |
Potem trzeba porównać to z 0,4 litra (dwie szklanki)
3 mar 20:46
Milutka=): O własnie miałam problem z tym q

Dziękuję ślicznie za pomoc
3 mar 20:48